top of page

Kunstenaar Paul Harfleet ‘plant’ 20 viooltjes op politietoren tegen haatmisdrijven


Antwerp Pride brengt in samenwerking met Antwerp Queer Arts Festival het Pansy-Project van de Britse kunstenaar Paul Harfleet naar Antwerpen.

Op de politietoren Den Oudaan, het hoofdkwartier van de Antwerpse politie, zullen twintig viooltjes ‘geplant’ worden.

Overal ter wereld plant de Britse kunstenaar Paul Harfleet viooltjes op of nabij plekken waar een homofoob misdrijf heeft plaatsgevonden. In het Engels heten viooltjes ‘pansies’ en in het Engels is ‘a pansy’ ook een scheldwoord dat kan vertaald worden als ‘mietje’ of ‘nicht’.

Door de kleine bloemen te planten op plekken van agressie, wil hij de gruwel van haatmisdrijven aankaarten met schoonheid. Omwille van de pandemie krijgt het Pansy-project in Antwerpen een andere meer symbolische invulling.

Aangezien internationaal reizen wordt afgeraden was het moeilijk voor Paul om naar Antwerpen af te zakken. In plaats van echte viooltjes heeft hij enkele viooltjes grafisch ontworpen. Kleine kunstwerkjes vormen zo een krachtig signaal tegen haat.

De cel diversiteit van de politie Antwerpen zal vandaag woensdag 5 augustus twintig grote ‘pansies’ op het gebouw aanbrengen. Ze zullen zichtbaar zijn vanop de straat.

Het getal twintig is eveneens symbolisch. Uit internationale onderzoek blijkt dat naar schatting slechts twintig procent van de haatmisdrijven wordt aangegeven bij de politie. Tachtig procent wordt niet aangegeven. Ook Unia spreekt in haar recente jaarrapport van een onderrapportage.

Met de twintig pansies aan de gevel van het politiegebouw wil de cel diversiteit van de politie Antwerpen dan ook de drempel verlagen en iedereen die geconfronteerd wordt met een haatmisdrijf oproepen om aangifte te doen.

Ondertussen bekijken Antwerp Pride en Antwerp Queert Arts Festival op welke andere plekken in de stad een grafisch viooltje kan aangebracht worden.

“We zullen viooltjes afgeven op plekken waarvan we weten dat er een haatmisdrijf heeft plaatsgevonden,” aldus Antwerp Pride voorzitter Bart Abeel. “Zoals Café Strange waar eigenaar Armand twee jaar geleden nog het slachtoffer werd van een gaybashing. Een corona versie van Antwerp Pride mag er niet voor zorgen dat de strijd tegen haatmisdrijven of deze nu homofoob, transfoob of racistisch zijn op het achterplan verdwijnt.

We appreciëren de blijvende inspanningen van politie Antwerpen op dit vlak, maar roepen op deze manier de verschillende overheden op om een tandje bij te steken in het gevecht tegen intolerantie.”

Over Paul Harfleet en zijn The Pansy Project vind je hier meer informatie.

Dit project wordt mede mogelijk gemaak door Deloitte Belgium en wordt ondersteund door het Openbaar Ministerie.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page